Πηγές

Το νερό Εὖ ζῆν πηγάζει από τα βουνά του Φαρμακά, ένα από τα πιο ειδυλλιακά ορεινά χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας.

 

Το χωριό Φαρμακάς βρίσκεται σκαρφαλωμένο στις βουνοπλαγιές της οροσειράς του Τροόδους, θεωρείται το 10ο υψομετρικά χωριό της Κύπρου. Σύμφωνα με την Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια, ο Φαρμακάς (Farmakas) πρέπει να υπήρχε από τον καιρό του Βυζαντίου. Δεν αναφέρεται σε διάφορες πηγές, ίσως γιατί ήταν απομονωμένο χωριό. Αν το χωριό είχε ιδρυθεί κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας (1192-1489 μ.Χ.) ή της Ενετοκρατίας (1489-1571 μ.Χ.), θα είχε ξενικό όνομα. Μια παράδοση λέει πως η ονομασία του χωριού προήλθε από το επίθετο ή το επάγγελμα του πρώτου ανθρώπου που κατοίκησε εδώ και ο οποίος έφτιαχνε φάρμακα.

Τα φάρμακα τα ετοίμαζε από τα πολλά βότανα που φυτρώνουν στην περιοχή. Μια δεύτερη εξήγηση είναι πως από την περιοχή μάζευαν βότανα για τα φάρμακα που έφτιαχναν οι καλόγεροι του Φαρμακά.

 

Μερικοί χωριανοί μας όμως έχουν και μια τρίτη εξήγηση για το όνομα του χωριού. Θεωρούν ότι η ονομασία προήλθε από το «φαρμάτζιην» (φαρμάκι), το τσουχτερό κρύο που υπάρχει τους χειμωνιάτικους μήνες.

Η πηγή βρίσκονται στην οροσειρά του τροόδους, σε 1000 μέτρα υψόμετρο, σε μια παρθένα και καταπράσινη περιοχή, πλούσια σε επιφανειακά και υπόγεια παγωμένα νερά.